Op 19 november wordt in De Buitenwacht de Internationale Dag gevierd van 13.00 tot 18.00 uur. Het feest staat in een traditie van ruim 20 jaar en ook dit jaar is er een podiumprogramma waar feestelijke optredens zijn te zien uit enkele verschillende culturen die de stad rijk is. Het publiek wordt bij enkele optredens uitgenodigd om mee te doen. Het thema van het feest is kleurrijk samen, omdat we met al onze verschillen er iets heel moois van gaan maken.

In het programma hebben we in ieder geval optredens van de brassband CEB, djembe, Hindoestaanse Baitak Gana, een Hindoestaanse modeshow, een Afrikaanse dansworkshop, kindertheaterwerkplaats, wereldpercussie en een paar koren. We zijn nog bezig met het werven van artiesten en het vaststellen van het definitieve programma.

Een belangrijk doorlopend onderdeel van het programma is dat we buurtbewoners vragen om hapjes te maken die gangbaar zijn in hun eigen cultuur, die we dan aan onze bezoekers aanbieden. Dit jaar hebben we medewerking van bezoekers uit de Somalische, Hindoestaanse, Burundese, Marokkaanse, Syrische en Nederlandse hoek om hier gestalte aan te geven.

Er staat een mooie impressie op youtube van de Internationale dag van 2015.
https://www.youtube.com/watch?v=iK0EEL9Rix0

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Els Hauser 078-6131359

afiiche internationale dag 2017

Kerst 2017 bij De Buitenwacht

De traditionele kerstviering op kerstavond (24 december) stopt in de Buitenwacht in Oud-Krispijn. Er bleek geen draagvlak meer voor te zijn. De traditie van 35 jaar wordt vervangen door een familie-instuif op eerste kerstdag van 14 tot 20 uur. Aandacht voor elkaar zal een sleutelwoord zijn in het nieuwe programma. Dit besluit heeft de stichting de Buitenwacht genomen om zich aan te passen aan de verdere ontwikkeling van de bijzondere formule van De Buitenwacht als inspiratieplek voor solidariteit.
In het verleden waren theologen aan het centrum verbonden, maar die tijd is voorbij. Daarom zijn de bakens verzet, alhoewel De Buitenwacht een centrum wil blijven voor Krispijn en daar buiten waar mensen in hun kracht kunnen komen. “De Buitenwacht is een centrum voor Ontmoeting, Ontwikkeling, Opkomen voor jezelf en de ander. We organiseren ook activiteiten rond zingeving in de wijk Oud Krispijn en ver daarbuiten. Dagelijks zijn er vele vrijwilligers actief om in deze huiskamer van de buurt koffie en thee te schenken en praktische hulp te bieden met instanties en formulieren. Daarbij hebben we nog tal van andere activiteiten, kosteloos of tegen een kleine bijdrage, toegankelijk voor iedereen en gericht op ontmoeting of ontwikkeling.", aldus De Buitenwacht in een korte beschrijving van de eigen plaats in de stad.
Dit jaar gaat het anders. We gaan op zoek naar een nieuwe invulling van kerst die past bij deze tijd en bij onze ontwikkeling als stichting.
In plaats daarvan zijn we op eerste kerstdag open van 14.00 tot 20.00 uur voor een familie instuif. We willen een genoeglijke dag neerzetten voor iedereen die op zoek is naar een breder gezelschap met de kerst (niet “gaan we naar jouw ouders of de mijne?” maar, “waar nemen we ze mee naartoe?”)
De dag draait om de aandacht voor elkaar in de vorm van een familiesfeer, met leuke kinderactiviteiten, gezelschapsspellen, hier en daar live muziek en/of een gelegenheidskoor.
De zingeving zal op deze dag niet ontbreken voor wie daar behoefte aan heeft. Ook wordt er voor een maaltijd gezorgd.

Iedereen die familie, vrienden, iets lekkers of zichzelf meebrengt is welkom op deze instuif. Wanneer je een bijdrage wilt leveren aan het programma (en dat kan echt van alles zijn) of aan de voorkomende werkzaamheden op deze dag dan kan je dit van tevoren melden bij Els Hauser, werkzaam op het kantoor van De Buitenwacht.

Internationale Dag van de armoede
17 oktober wordt er gerapporteerd over de 18-puntenlijst waarbij er enkele resultaten worden vermeld. Momenteel vinden gesprekken plaats met de wethouder Peter Heijkoop. Het wordt belangrijk om rekening te houden met het onderscheid tussen regionale en lokale onderwerpen.  Voor het programma van 17 oktober ontstaat het idee om ‘s middags de lokale platforms die met armoedebestrijding bezig zijn uit te nodigen om elkaar te informeren over plannen en om voorstellen met elkaar te bespreken. Dan zou het avondprogramma over bovenlokale onderwerpen kunnen gaan. Op het moment van de uitgave van de nieuwsbrief wordt er nog volop aan de invulling van de bijeenkomst gewerkt. Reserveer alvast de datum in uw agenda, er komt nog meer informatie op de website van Platform tegen armoede Drechtsteden. www.platformtegenarmoede.nl .

Vindt u het lastig om met computers te werken? Of heeft u een computer of laptop gekregen of gekocht, maar nog nooit gebruikt? Of kent u zo iemand? Bij De Buitenwacht  helpen we u graag verder.

 Wij bieden een computercursus aan voor beginners. Niet alleen het gebruiken van de computer en laptop komt aan bod, maar ook wordt aandacht besteed aan praktische zaken op het internet zoals internetbankieren, het downloaden van de afvalwijzer van gemeente Dordrecht of het gebruik maken van Facebook. Naast handelingen op het internet komen ook het opstellen van documenten, of het gebruiken van andere programma’s op uw computer aan bod. In 8 lessen leert u op uw eigen niveau heel praktisch omgaan met uw computer en het internet. Als u een laptop heeft kunt u die meenemen, anders horen wij het graag van u. Er zijn enkele computers beschikbaar. 

Vanaf 11 september zijn er weer cursussen bij De Buitenwacht.
De cursus vindt plaats op maandag middag van 14.15 – 15.30 uur.

Kosten: € 2,50 per les
Een groep van max. van 10 deelnemers

De cursus wordt begeleid door Jos Vervoort, die met zijn eigen ontwikkelde methode u wegwijs maakt in de digitale wereld.

Aanmelden kan via een pb of of 078-6131359, vragen naar Els Hauser.

De Buitenwacht is gesloten van 22 juli tot 14 augustus. Onze nieuwsbrief voor het derde kwartaal is uit met leuke en interessante artikelen. We wensen iedereen een fijne zomer toe.

Kiwanis Club Dordrecht is opgericht in 1987 en is een hechte en gezellige serviceclub.

Één van de grootste fundraise activiteiten is de jaarlijkse Kiwanis club Dordrecht Golfdag. Met als vaste uitvalsbasis Golfclub Crayensteijn altijd gegarandeerd voor een leuke dag.
 
Op vrijdag 16 juni 2017 organiseerde Kiwanis Club Dordrecht haar 21e golftoernooi, en een deel van de opbrengst was voor De Buitenwacht. De Buitenwacht is al 32 jaar een plaats waar mensen ( volwassenen en kinderen) met verschillende achtergronden, culturen, waarden en normen, leefwijze elkaar ontmoeten en met elkaar allerlei activiteiten organiseren. De Buitenwacht voert een positief jeugdbeleid onder het motto: De jeugd heeft de toekomst. In dit beleid staan er voor de  kinderen in 2017  een aantal projecten gepland waar de Kiwanis Club Dordrecht graag een financiele bijdrage wil leveren:

  • koken voor kinderen
  • huiswerk huis
  • creative dans

Onze voorzitter Riet Duijkers en onze coördinator van het huiswerkhuis Gerard Vetter hebben uit handen van Karin Lambrechts, wethouder zorg en welzijn van de gemeente Dordrecht ontvangen. Er zijn leuke foto's gemaakt van deze dag. Klik op de foto voor het hele album.

 DSC 0273

Heel Dordrecht doet

 “Waar haal je de kracht vandaan?”

 

Op woensdagmiddag 8 maart organiseert De Buitenwacht in het kader van internationale vrouwen een high tea, informatiemarkt, conferentie en dialoog.

Thema van de dag is “Power to de vrouw”, over vrouwen die met geweld te maken hebben gehad en toch krachtig in het leven staan.

Het programma begint om 14.00 uur met een inleiding over vormen van geweld en een ervaringsverhaal. Daarna worden de aanwezigen uitgenodigd om antwoorden te geven op de vraag “wat heeft een aangeslagen vrouw nodig om weer krachtig te zijn?”.

Hier willen we zoveel mogelijk antwoorden op verzamelen en de vijf belangrijkste selecteren.

Na de pauze gaan we aan de slag met de vraag hoe deze antwoorden in de praktijk het beste gerealiseerd kunnen worden. Dit in groepjes aan tafel met alles wat hoort bij een high tea.

Na afloop is er nog gelegenheid voor een hapje en een drankje en krijgen we een optreden van de dames van het koor Melange Rood.

Rond deze activiteit zullen vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties aanwezig zijn om informatie te geven over wat zij doen rond hulpverlening aan vrouwen en aanbod van  trainingen en cursussen om weerbaarder te worden of zaken te verwerken.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Els Hauser.

Barmhartigheid als innerlijke drijfveer

Aankomende maand zal er met kerstavond weer een mooie kerstviering zijn in De Buitenwacht.  Het thema van dit jaar is “Barmhartigheid, als innerlijke drijfveer”.  Het belooft een hele mooie viering te worden. Een viering vol met muziek, zang en mooi samenzijn! Een multiculturele viering. Voor mensen van alle religies en zonder religie!

De viering dit jaar zal een kerstviering zijn waarin ieder zal worden uitgedaagd om barmhartigheid te ervaren.

Sebastian Radu Seu zal de avond muzikaal begeleiden. Voor de overdenking zal Judith Moni Ateba aanwezig zijn.

Tijdens de viering zal er een speciaal moment zijn voor kinderen en er is voor hen een eigen activiteit tijdens de viering.

De inloop zal zijn vanaf 20.30. Er is ontvangst met glühwein en warme chocolademelk.  De viering begint om 21.00.

affiche kerstviering 2016

Buitenwachttraditie op de derde zondag van november. 

Elk jaar in november organiseert stichting De Buitenwacht in de Bosboom Toussaintsstraat een Internationale Dag. Op deze dag proberen zij zoveel mogelijk verschillende culturen te laten zien en deze culturen te laten kennismaken met elkaar en de bezoekers aan deze Internationale dag.

Zondag 20 november stond er dan ook een keur van prachtige artiesten op het programma om dit feest weer tot een onvergetelijk evenement te maken. Als in een goede traditie trapte de bekende Caribbean Energy Brassband om 13.00 uur af met een rondje door de wijk. Hun vrolijke ritmes riep iedereen op om naar het feest te komen. En ondanks het stormachtige weer wisten veel mensen het feest goed te vinden.

Vervolgens kon het publiek  deze middag genieten van kinderdansgroep Diversity Crew, de liedjeszingers van Hoppa Hoppa Tralala, karaoke van Klara & Els, en

het zangkoor Melange Rood. Mama Judith bracht ons daarna een schitterend verhaal over het ontstaan van de wereld zoals dat bij elk kampvuur wordt verteld in Kameroen en natuurlijk liet ook de jeugd zich niet onbetuigd gezien de optredens van rappers Beat the Macho en Monaco & friend en een Pools singersongwriters duo.

De dag werd afgesloten met een spetterend optreden van, bekend tot ver binnen en buiten Dordrecht, het Officieel Ukulele Ochestra Dordrecht(OUD). Haar energieke en enthousiaste optreden liet een ieder die er was nog een laatste keer meezingen en dansen op tijdloze popklassiekers!

De foto's van deze dag zijn hier

afiiche internationale dag 2016161114 mmv

Sociaal Offensief tegen Armoede op maandag 17 oktober 

Op maandag 17 oktober is het de internationale dag tegen armoede. Uit een recent rapport van het Sociaal Cultureel  Planbureau blijkt dat de regio een volle procent slechter uit de bus komt dan het Nederlandse gemiddelde.

Daarom organiseert het Platform Tegen Armoede in samenwerking met De Buitenwacht het Sociaal Offensief tegen Armoede in de Drechtsteden.

In vervolg op het Sociaal Manifest en het succes van de activiteiten uit de Sociale Kalender (meldpunt klachten bejegening SDD, armoededebat, conferentie over alsmaar stijgende woonlasten, weg met de boete op de uitkeringen en onder de aandacht brengen van de effecten van de kostendelersnorm) nodigen we maatschappelijk betrokken instellingen uit, en vragen we gemeenteraadsleden om met bewoners in gesprek te gaan aan de hand van actuele thema’s en stellingen over armoede, om gezamenlijk tot een Sociaal Offensief te komen met een concreet 10 puntenplan.

Voor de maatschappelijke organisaties is er vanaf 14:45 u. in De Buitenwacht inloop met koffie. Het programma begint om 15 u, waarna we rond 16 u. aan het werk zullen gaan om stellingen en vraagstukken voor te bereiden voor het avondgedeelte.

Wij nodigen nadrukkelijk bewoners uit de Drechtsteden uit om aan tafel met raadsleden in gesprek te gaan tijdens een heerlijk buffet gratis aangeboden door De Buitenwacht. U bent vanaf 17:30 u. van harte welkom in de Buitenwacht. Het duurt tot ongeveer 20 u. Daarna koppelen de politici hun bevindingen terug en spreken hun belofte uit over hun bijdrage aan het Sociaal Offensief tegen armoede.

De Buitenwacht is gevestigd aan de Bosboom Toussaintstraat 67 in Dordrecht. In de directe omgeving zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen en ook met openbaar vervoer is De Buitenwacht goed bereikbaar.

Aanmelding voor deze bijeenkomst bij de secretaris van het Platform tegen Armoede: Geef daarbij aan of u voor de middag/ avond komt en of u mee wilt eten. 

Van 16.30 tot 19.30 met borrel en feestelijke maaltijd. Officiële openingshandeling door wethouder Heijkoop.

Klik op de uitnodiging voor meer informatie over de menu's in september.

160706uitnodiging 1 september

 

buurtsafari
Burendag 2016 Gezelligheid en leuke activiteiten in Krispijn

Op zaterdag 24 september a.s. worden er op burendag in Krispijn veel leuke activiteiten georganiseerd. Het vindt allemaal plaats op verschillende locaties en verschillende tijden zodat buren op loopafstand leuke dingen kunnen kiezen om te bezoeken. Je kunt een dagje op buursafari door Krispijn ofwel bij buren kijken, meedoen, eten en gewoon een hele gezellige dag hebben.

Programma:
1. Start buurtsafari bij LETS Ruilwinkel, J.J.A. Goeverneurstraat 98. Van 9:30 – 12:00 uur
Om 10:00 uur bijt wethouder Karin Lambrechts de spits af met een kort openingswoordje over burendag in Krispijn.
En dan: ‘Gluren bij de buren’, een interactieve theatervoorstelling over en voor buren waarbij het publiek zal worden ingeschakeld om herkenbare/dagelijkse problemen met elkaar op te lossen.
Uiteraard is er ook koffie, thee en een bekertje ranja voor de kinderen. Ook zullen nog lekkere pannenkoekjes worden gebakken.
Verder is er nog knutselen voor de kinderen. Zij maken bloemen om cadeau te geven aan buren die zij leuk vinden, tegenkomen of gewoon in de bloemetjes willen zetten vandaag.

2. 2e pleisterplaats buurtsafari De Buitenwacht, Bosboom Toussaintstraat 67. Van 12.30 – 16:00 uur
Hier zullen diverse muziek- en dansworkshops, Djembée - hiphop – buikdans – Jai ho, worden gedaan. De citytrainers bieden een bootcamp aan. Last but not least presenteert de Buitenwacht vandaag haar nieuwe website.
Uiteraard ontbreken ook hier de lekkere hapjes en versnaperingen niet.

3. Pleisterplaats Groeituinen Halte Patersweg, Patersweg 53. Van 16:15 tot 19:00 uur
Op deze pleisterplaats wordt de BBQ aangestoken en kan lekker worden gegeten met producten uit de eigen tuin en uit die van de buren natuurlijk. Dit alles aangevuld met spullen van de slager, Lekkere Hindoestaanse bijgerechten en-zo-voorts. Dit wil je niet missen!!

De samenwerkende organisaties hanteren het motte ‘helpen bij de buren’. Hun vrijwilligers werken op verschillende pleisterplaatsen (bij de buren) samen om Burendag te laten slagen. Zij zijn van LETS Ruilwinkel Dordrecht, de Buitenwacht, Groeituinen, Buurtcirkel en Gemiva. Andere buren die willen helpen zijn uiteraard van harte welkom! Zij kunnen zich aanmelden bij de genoemde locaties.

 

BEHEERDER 

20 uur per week
Het betreft hier een vrijwilligersfunctie

Stichting De Buitenwacht nodigt gegadigden uit te solliciteren.

TAKEN:

- Registratie en aanwezigheid bij verhuren
- Openen en afsluiten van het gebouw
- Inrichting grote zaal naar behoefte gebruikers
- Verzorgen van koffie en thee voor de gasten bij verhuur
- Omgaan met de technische installaties
- Voorraadbeheer

FUNCTIE-EISEN:

- Correcte omgangsvormen
- Goede contactuele eigenschappen
- Technisch inzicht
- Goede conditie
- Eerlijk en betrouwbaar

SOLLICITATIE:

E-mail:
Telefoon:  078 6131359
Inlichtingen bij Els Hauser

Vanaf april 2016 gaat HCC ook in Dordrecht van start met maandelijkse bijeenkomsten. HCC staat voor ondersteuning en voorlichting bij het gebruik van computer, tablet en smartphone.
Iedere maand wordt er een ander thema besproken.