Over ons

Het ontstaan van De Buitenwacht

Om De Buitenwacht goed te leren begrijpen beschrijven we hier een stukje geschiedenis van De Buitenwacht.

De Buitenwacht is aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw ontstaan in de wijk Oud Krispijn in Dordrecht. Oud Krispijn is een vooroorlogse wijk en was de grootste volkswijk van Dordrecht, die zich steeds meer heeft ontwikkeld tot een multiculturele wijk. Het was en is een levendige wijk met een goed netwerk, mensen kenden elkaar. De verschillende stijlen van leven werden door de komst van nieuwe Nederlanders steeds diverser. De wijk stond al niet zo goed bekend in Dordrecht in de periode van oprichting van de Buitenwacht maar in de jaren ’80 werd Oud Krispijn ook landelijk berucht als achterstandswijk en als concentratiewijk van Antillianen, met veel drugscriminaliteit en spanningen tussen culturen. De Buitenwacht ontwikkelde zich in die periode tot intercultureel ontmoetingscentrum en een spiritualiteit van strijdbaarheid en empowerment waarbij geloof was in de kracht van het samenwerken van gewone mensen.

De Buitenwacht gestart als een experiment en uitgegroeid naar een gemeenschap voor, door en met bewoners. De vele levensverhalen van mensen zijn verbonden geraakt met de Buitenwacht. De toekomst van dit verleden telt mee om De Buitenwacht vanuit Oud Krispijn perspectief te geven.

Motto van de oprichter Gerrit Jan van der Kolm is in De Buitenwacht nog steeds leidraad.

“In een maatschappij die vol is van tegenstellingen zoeken wij verbondenheid; Wij willen een open gemeenschap zijn: ons niet afsluiten in een eigen identiteit en het eigen gelijk. We leven nu eenmaal tussen werelden in. We willen een gemeenschap zijn die erop gericht is mensen bij elkaar te brengen, ongeacht sociale situatie, religie, cultuur, levensbeschouwing, geaardheid etc.; mensen die het niet als vanzelfsprekend ervaren deel van onze samenleving te zijn uit te nodigen deel van de Buitenwachtgemeenschap te zijn; te werken aan de weerbaarheid en ontplooiing van deze mensen; een huis in Krispijn te zijn maar ook voor heel Dordrecht en daarbuiten en dit werk te doen vanuit een onafhankelijke positie en samen te werken met o.a. kerken, moskeeën en andere religieuze en (levensbeschouwelijke) organisaties”

De Buitenwacht staat als centrum in Oud Krispijn en is in Dordrecht bekend als plek van solidariteit, viering en actie.

Onze drie pijlers zijn:

  • Ontmoeting
  • Preventie en signalering
  • Broednest sociale initiatieven

Stichting De Buitenwacht wil graag samen met andere partners en gemeente samenwerken aan het verder ontwikkelen en versterken van de gemeenschap. Belangrijke voorwaarde voor De Buitenwacht is de onafhankelijke rol en dat de initiatieven van de bewoners leidend zijn voor de aanpak.

Dat is al jarenlang de kracht van de Buitenwacht: gemeenschap van duurzame sociale initiatieven.

De Buitenwacht maakt niet van bovenaf beleid maar werkt in verbinding met de bewoners samen aan allerlei vraagstukken. De nadruk ligt op de basis: van onderop komen de ideeën en deze worden omgezet in activiteiten en acties.

Vertrekpunt hiervoor is hun dagelijkse leven, beleving, leefwijze. Verschillen tussen groepen mensen levert energie op en bevordert de vitaliteit van De Buitenwacht. De mensen voelen zich thuis en hebben het gevoel hebben dat ze erbij horen, dat hun mening gehoord wordt, sterker nog hun mening doet ertoe.

De Buitenwacht werkt op verschillende manieren aan haar visie en doelstellingen.

  • Bijdrage leveren aan een sterke sociale basis in buurten en wijken. De Buitenwacht is aanwezig in de wijk. Met de andere partners zoeken ze samen de interactie op en ontwikkelen een actief netwerk met actieve bewonersinitiatieven, scholen, sleutelfiguren en ontmoetingsplaatsen, in wijkteams, en in contact met instellingen en bedrijfsleven
  • Signaleren, acteren en verbinden

Daarvoor is binnen De Buitenwacht expertise in huis. We zien welke bewonersinitiatieven onvoldoende doen vermogen hebben en helpen hen ‘in het leven van alledag’ oplossingen te vinden voor die problemen. Laagdrempelig, zonder indicatie, op maat, en vanuit het uitgangspunt · ‘iedereen kan wát’. Voorbeelden van duurzame collectieve initiatieven die tot wasdom zijn gekomen: Drechtstadboer, Stichting Drechtse Stromen, Groeituinen, Werkpluservaring, SUN Drechtsteden, De Alliantie en Stichting Wijkraad Krispijn

  • Ondersteunen van mensen bij maatschappelijke participatie

Dat doen we op basis van de eigen kracht van mensen en het inschakelen van hun omgeving.

  • Actief burgerschap stimuleren

Daarbij draait het om verbindingen leggen tussen vrijwilligers en bewoners, tussen informele en formele netwerken, tussen professionals in eerst en tweede lijn.

De activiteiten en initiatieven van De Buitenwacht drijven voornamelijk op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Ca. 60 mensen zijn op verschillende terreinen actief. Zo zijn er gastvrouwen voor de koffie inloop, koks die heerlijke interculturele maaltijden verzorgen, vrijwilligers die openen en sluiten, vrijwilligers die in de wijkwinkel mensen ondersteunen met praktische vragen en digitale aanvragen.

De Buitenwacht is een organisatie die gedragen wordt door bewoners en vrijwilligers en zonder al deze vrijwilligers zou ze nooit zijn geworden wat ze nu is. Zij hebben in die twee en veertig jaar bewezen voor mensen het verschil te kunnen maken Ook in verschillende andere groepen zijn vrijwilligers actief.

Wil je zelf ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op met Marjorie Olieberg, coördinator vrijwilligers (kantoor@buitenwachtdordrecht.nl)

Het bestuur van De Buitenwacht bestaat uit de volgende mensen:
Riet Duykers, voorzitter
Vacature, secretaris
Sharmila Bhageloe, penningmeester
Huib Kooyker, lid portefeuille communicatie en pr
Grada Snijders, lid
René de Jong, portefeuille beheer en onderhoud
Peter Pidoux, portefeuille verhuur

Het bestuur is bereikbaar via de voorzitter per mail (voorzitter@buitenwachtdordrecht.nl)
De Buitenwacht al 42 jaar een plaats waar mensen met verschillende achtergronden, culturen, waarden en normen, leefwijzen elkaar ontmoeten en met elkaar allerlei activiteiten organiseren en initiatieven ontwikkeld worden.  Doe je mee?